ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна

ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна
на СПЕКТАР (Новибусур), Тајноводство, ВЕЧИТЕ ЧУДЕСНЕ КОРЕНОВЕ, УЖАС

Укупно приказа странице

недеља, 25. децембар 2016.

Ова жена џелат, о чијој свирепости су брујали медији у региону....

"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУКрваву Азру "откуцао" бивши муж. Нинко ЂУРИЋ | 24. децембар 2016. 22:02 | Коментара: 6 . Када је Азра Башић покушала да га убије, Неџад Башић дотурио Србину познанику матични број доскорашње супруге

НАЈВЕЋЕ заслуге за лоцирање Азре Башић у САД, одакле је због оптужби за ратне злочине у БиХ испоручена 22. новембра, не иду на адресу правосуђа БиХ већ пријатеља породице Благоја Ђураша из Дервенте, за чије свирепо убиство се терети управо Крвава Азра.

Ова жена џелат, о чијој свирепости су брујали медији у региону, али и у САД, где се годинама вешто скривала под лажним именима и адресама. Међутим, ни тамо, ова бивша ратна припадница Хрватског већа одбране није "мировала". У Америци је покушала да убије Дервенћанина Неџада Башића, свог тада законитог супруга и некадашњег ратног саборца, како би се докопала његовог животног осигурања!
Само захваљујући свом псу, бивши берберин из Дервенте није скончао падом низ дубоку литицу и завршио на дну језера. Тај покушај гурања низ литицу и убиства, Башић није опростио Азри. Још у току бракоразводног поступка, породици и пријатељима свирепог убијеног Благоја Ђураша, који су јој били за петама, одао је број њеног животног осигурања. Била је 2003. година и почетак њеног краја, заправо откривања и привођење правди, по тврдњама дервентских логораша, једне од највећих крвопија у протеклом рату.
СИЛОВАНА У ДВАНАЕСТОЈ ГОДИНИЊЕН бивши супруг Неџад ми је испричао да је Азра рођена 1959. године у Ријеци и да је дете из "несрећног брака". Наводно је силована у 12. години, а у 13. је имала абортус. Штета што та њена очито трауматична искуства нису изазвала саосећања за туђе невоље и патње, конкретно за недужне и беспомоћне дервентске логораше. А не оволику злобу - каже наш саговорник.
Саговорник "Новости" Славиша Ђураш (40), најстарији Благојев син, присећа се да се дуго нису знале било какве поуздане информације о џелату његовог оца, брутално убијеног 26. маја 1992. године у тадашњем Дому ЈНА у Дервенти.
- Знали смо да је стигла са хрватском јединицом из Ријеке и да се звала Азра. Због свирепости, логораши су је прозвали Крвава Азра и Азра Два Ножа - говори Славиша. - Врло драгоцен траг нам је било и сазнање да се у рату удала за нашег суграђанина, брицу Неџада Башића, чије је презиме узела уместо својег девојачког Алишановић.
Азра и Неџад су се заједно са ХВО повукли према Броду, а потом Орашју, вратили се затим у њену родну Ријеку, а до САД, Азра је стигла после краћег скривања у Аустрији и Немачкој.
Посредством Славише Ђураша, репортер "Новости" је успоставио контакт и видео-везу са пријатељем мученика Благоја и његовог сина у Америци. Овај човек из Дервенте на раду у САД први је дошао у контакт са Азриним супругом и, потом, до кључног документа, који је Ђурашима био путоказ до ње, а касније и америчким истражитељима и правосуђу БиХ.
Изручење Крваве Азре из притвора у САД

Наш саговорник, чији идентитет је познат редакцији, присећа се да је после вишегодишње потраге успео са својим сарадницма да је 2003. лоцира у њујоршком граду Рочестеру. После вишесатног ишчекивања, прикривен у аутомобилу, дочекао је да у кућу уђе Неџад. Међутим, Азра се није појављивала. После прилично срдачног сусрета некадашњих дервентских комшија, а да би сазнао за судбину особе за којом трага, наш саговорник је изговор у избегавању другог пива нашао у тобожној бојазни да ће се Азра "наљутити ако попије њој намењено пиће".
- Земљаче, ти очито ниси упознат да она и ја више не живимо заједно. Подмукло је покушала да ме убије, замало ме гурнувши низ велику литицу изнад језера. Срећом, неким чудом, вероватно осетивши опасност по мој живот, спасао ме је наш пас лабрадор. Банули су и неки пролазници, а она се правдала случајношћу и својом неспретношћу - преноси за "Новости" Неџадову шокантну исповест наш саговорник. - Схватио сам да је Азра имала намеру да моја смрт изгледа као стицај несрећних околности, а да би се она докопала мог животног осигурања, од око 480.000 долара. Покренуо сам бракоразводну парницу. Нисам више желео, али ни смео, да са том женом живим.
Озлојеђени Неџад, који је, како нам је потврђено из више извора, преминуо пре неколико година, пошто му је наш "истражитељ" открио карте, пристао је да му да број њеног осигурања. Убрзо, 2004, Интерпол је лоцирао Башићеву у Кентакију. 
Славиша Ђураш
ЕКСТРАДИЦИЈА
СУД из Босне и Херцеговине је објавио међународну потерницу за Азром Башић у октобру 2006. године, а САД су добиле званичан захтев за њену екстрадицију у фебруару 2007. Крвава Азра ухапшена је 15. марта 2011. у Кентакију и до изручења, 22. новембра, била је у притвору у САД.