ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна

ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна
на СПЕКТАР (Новибусур), Тајноводство, ВЕЧИТЕ ЧУДЕСНЕ КОРЕНОВЕ, УЖАС

Укупно приказа странице

недеља, 27. март 2016.

Цинизам министарства финансија, односно актуелне српске владе

МИНИСТАРСТВО финансија одбило је жалбу породице Карађорђевић на првостепено решење Агенције за реституцију у вези са враћањем Белог двора, сазнају "Новости". Агенција за реституцију претходно је, 21. јануара, одбила као неоснован захтев краљевих наследника да добију назад дворски комплекс на Дедињу, јер је он изузет из повраћаја као споменик културе.
Правним заступницима Карађорђевића сада остаје да покрену управни поступак пред судом, а затим, ако одлука буде негативна по њих, да се обрате Европском суду за људска права у Стразбуру.
Наследници, по речима Зорана Живановића, адвоката престолонаследника Александра Карађорђевића, још нису званично обавештени о решењу Министарства финансија.
- Ако тим решењем буде потврђена првостепена одлука Агенције за реституцију, покренућемо спор пред Управним судом. Одговара нам да се поступак пред управним органима заврши што пре и да добијемо шансу да образложимо свој захтев пред судом - каже Зоран Живановић.
Он објашњава да породица не спори чињеницу да је дворски комплекс проглашен за културно добро од посебног значаја, јер је та одлука, како каже, и донета баш да Бели двор не би био враћен. Оно што споре јесте законско тумачење да културно добро не може бити приватно.
- Законом је могуће ставити дворски комплекс у статус приватне својине са посебним режимом располагања. То значи да формално јесте приватна својина, али да се не може отуђити, нити изнети из земље - објашњава Живановић.
Како каже, прописи предвиђају да се статус дворова уреди

субота, 26. март 2016.

Дуд два века пара небо

Војвођанске приче:... / Љиља ПРЕРАДОВИЋ | 25. март 2016. 18:42 | Времешно стабло на ченејском салашу одолева и рађа. Газде се одавно упокојиле, а горостас као да је одувек ту
У ЧЕНЕЈСКОМ атару, равном ко тепсија, случајном пролазнику или намернику, у очи најпре пада тужна слика - све мање салаша, а онда у непрегледној равници, краја јој нема, поглед запне за горостас, по нашки дуд, а на латинском мorus alba L. Грмаљ са стаблом високим чак 16 метара, и крошњом пречника за метар дужом, "угнездио" се на већ одавно пустом салашу породице Кузмановић. Попут каквог чувара, ту је више од два века

четвртак, 10. март 2016.

Хрватска мора да врати Србима 50.000 станова отетих у већини случајева почетком рата када су њихови власници бежели спасавајући живу главу...

Стразбур да реагује на пљачку имовине Срба / С. МИШЉЕНОВИЋ | 10. март 2016. 08:00 | 
Срби у Хрватској и даље потражују 50.000 станова који су им отети и препродани током рата. Удружење протераних са држављанством БиХ спрема нове тужбе против Загреба
Хрватска мора да врати Србима 50.000 станова отетих у већини случајева почетком рата када су њихови власници бежели спасавајући живу главу. Највише станова без којих су Срби остали је у Загребу, Задру, Пули, Сплиту, Ријеци, Дубровнику...
Из Удружења протераних Срба из Хрватске кажу за "Новости" да су разочарани јер нико са њима није конкатирао приликом планирања посете чланова Председништва БиХ Хрватској.
- Нико није са нама контактирао из службе господина Младена Иванића како би добио податаке о имовини Срба у Хрватској, јер би Иванић морао ово питање да покрене на састанку са председницом Хрватске. Мислимо да је то грешка и да се Иванић морао добро информисати о проблему Срба око враћања имовине пред одлазак у Хрватску - каже Никола Пузигаћа, председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ.
У удружењу истичу да је принцип отимања српских станова по Хрватској за време рата увек исти. Станови су одмах, након што су Срби из њих избачени и протерани, продавани Хрватима у бесцење. Тако су трособни станови по Загребу, Сплиту, Задру и Ријеци, у рату продавани за по 10.000 марака!
Пузигаћа каже за "Новости" да је ово удружење спремило нову тужбу против Хрватске за дискриминацију Срба и упутиће је на руке свих судија у Европском суду за људска права у Стразбуру.
Он каже да је за десетак година отишло на стотине тужби за Стразбур, али одговора и конкретних потеза није било, јер су очигледно тужбе склањан у фиоке по суду.
ПЕНЗИЈЕПРЕМА подацима Удружења, чак 6.000 Срба спрема разне тужбе према Хрватској. На списку су и Срби којима Хрватска већ две деценије ускраћује исплату пензија, а зарађена је у Хрватској. На име овога Хрватска дугује Србима око 190 милиона евра.
- Добили смо информације да Хрватска максимално лобира да не дође до било каквих конкретних потеза, али ако Хрватска мисли да ћемо одустати од борбе за наше станове грдно се вара. У Хрватској пред судовима се већ годинама развлаче све тужбе и захтеви Срба за враћање станова, иако су Срби носиоци станарског права. Хрватска има паклени план да помру сви Срби који су били носиоци станарског права и да тако стави тачку на пљачку века - каже Пузигаћа.
Он, даље, наводи да су Срби не грађани другог реда, него десетог реда у Хрватској.
- Хрватска је понудила Србима које је протерала решавање стамбеног питања на начин да уместо некадашњих станова добију заменске бараке у којима ни животиње не могу да живе

четвртак, 03. март 2016.

Загреб не да напред, Скопље брани назад

У Шиду, Прешеву и Београду тренутно "заглављено" око 1.300 миграната са Блиског истока. Нова рута преко Црне Горе, има улазака и у Тутин и Сјеницу. - В. Ц. С. - В. Р. | 03. март 2016. 09:10 |


У СРБИЈИ је "заглављено" најмање 1.200-1.300 избеглица. Осим нешто више од 300, колико је ушло у последња 24 сата из Македоније и наставило ка Шиду, где је већ био један број људи, ту је још 700 њих враћених са хрватске границе. Они су већ три дана у прихватном центру у Прешеву

Мањак лекара... Ако је тако у Параћину, шта рећи за друга мања места по Србији?

Хитна служба у Параћину: Општина обезбедила све услове, проблем - нема лекара. З. Рашић | 03. март 2016. 06:55 | Три деценије Службе хитне медицинске помоћи обележено у знаку мањка неопходног кадра
ЗАПОСЛЕНИ у параћинској Служби хитне медицинске помоћи првог дана марта су обележили 30 година од оснивања, односно откад је трансформисана Дежурна служба овдашњег Дома здравља.
- У међувремену се много тога променило, почев од простора и кадрова, а и посла је данас неупоредиво више, као да су Параћинци болеснији - каже медицинска сестра Славица Павловић, која је у Хитној помоћи од почетка, па је и сама навршила три деценије стажа

Мемоари Звонимира Вучковића

ВАРЉИВА нада да ће нам пријатељи споља бити на помоћи има неку вредност само онда ако та помоћ њима чини рачуницу. Нека нас Бог сачува прилике да нас ослобађају браћа са Истока или да нас бране савезници са Запада.
У последњем рату ми смо доживели такво ослобођање и такву заштиту. Ја мислим да је свима нама јасно да решење нашег "бити или не бити" неће и не може доћи споља. То решење лежи у нама самима и ту га треба мукотрпно тражити и мозгом и срцем. Ако врзино коло лудости треба да стане, онда смо ми једини који га можемо зауставити.
Ово је у епилогу своје чувене књиге "Сећања из рата" записао Звонимир Вучковић (1916-2004), један од команданата Југословенске војске у отаџбини, а његово дело нашло се у издању Српске књижевне задруге, у плавим корицама 107. редовног кола.
Вучковић је, како у предговору пише Чедомир Антић, јасним и сведеним стилом пружио умерене, јасне и непретенциозне одговоре на велика питања Другог светског рата на тлу данашње Србије, а како су и ранији предговорници и коментатори његовог дела приметили, не наставља рат писањем својих успомена.
Био је дете југословенске државе, онакве каква је потекла из столетне борбе за ослобођење и уједињење. Рођен у католичкој, хрватској породици он је био део настајућег југословенског народа. За књигу сећања коју је објавио 1977. добио је награду "Слободан Јовановић" Удружења српских писаца и уметника у Лондону.
За храброст и заслуге у рату одликован је највишим српским и југословенским ратним орденом, поставши 1942. витез Карађорђеве звезде с мачевима. Почетком 1944. њему је био поверен задатак да се стара о заштити и евакуацији савезничких авијатичара оборених изнад територије Југославије.
У припремању Башког конгреса, играо је видну улогу уз Драгољуба Михаиловића који га је августа исте године послао као свог војног изасланика савезничкој команди у Италији.
После рата Вучковић је прешао у Француску и потом у САД, где је радио инжењерске послове у металној индустрији.

Сећања из рата

среда, 02. март 2016.

Рим у античко доба (ВИДЕО)


Чланови "Кхан" академије направили су 3Д реконструкцију која приказује како је изгледао највећи град свeта у античком добу - Рим. Виртуелни видео нуди поглед на најславније грађевине попут Пантеона и Колосеума 
Чланови "Кхан"академије направили су невероватну 3Д реконструкцију која приказује како је изгледао највећи град свeту у античком добу - Рим. Виртуелни видео нуди поглед на најславније грађевине попут Пантеона и Колосеума.
Академици су попунили све "рупе" користећи историјске белешке уз помоћ којих су направили улице и форуме који су тада постојали. За пројекат под називом "Роме Реборн" изабрали су 320. годину,јер је у том периоду Рим био најразвијенији и у њему је живело између један и два милиона људи. Град је остао најнасељенији на западу до 19. века.

Модел града који се простире на 25 квадратних километара служиће за проучавање и компјутерске игрице, а моћи ће да их користе и редитељи филмова у будућности.


(klix.ba)

Погледајте како је Рим изгледао у античко доба (ВИДЕО)

Пронађено мумифицирано тело несталог скипера

Мумифицирано тело немачког авантуристе Манфреда Фрица Бајората пронађено је на напуштеној једрилици овог викенда на јужним обалама Филипина
Мумифицирано тело немачког авантуристе Манфреда Фрица Бајората пронађено је на напуштеној једрилици овог викенда на јужним обалама Филипина.
Тело 59-годишњака пронашла су два рибара на напуштеној једрилици на обали у близини града Баробо, јавља "Дејли мејл". Несрећни Немац пронађен је како седи у близини радија, покушавајући да позове помоћ.
Локални становник Кристофер Ривас ловио је рибу са својим пријатељем скоро 63 километара од обале када је угледао једрилицу беле боје и сломљеног једра. Једрилица дуга 12 метара, имена SAYO била је на пловидби око света последњих 20 година. У кабини, која је већим делом под водом, пронађени су фото албуми, одећа и конзерве хране.

Нејасно је колико је дуго Манфред, који је идентификован захваљујући папирима, био на броду или који је узрок смрти. Његов пријатељ рекао је за "Билд" да је задњи пут чуо за њега пре годину дана на Фејсбуку када му је био рођендан.

Суви океански ветар, висока температура и ваздух са великом концентрацијом соли вероватно је утицао на то да његово тело буде сачувано.

Манфред се развео 2008. године, која је била на путу с њим, а она је касније умрла од рака. Скипер Дитер који га је упознао 2009. године, рекао је за "Билд" да се радило о врхунском скиперу.

"Не верујем да би он упловио у олују. Верујем да се јарбол сломио пошто је већ био мртав”, тврди Дитер.

Његово тело послато је на обдукцију, а портпарол полиције Голди Лу Сијега на Филипинима рекла је како немају доказ да је друга особа била на броду, као и да на једрилици није пронађено оружје.

Форензичар из Келна, Марк Бенеке изјавио је за "Билд" да је смрт била неочекивана, и да је Фриц највероватније умро од срчаног удара. Он је то закључио према положају седења.

Манфред је морем половио 20 година, а прошао је више од пола милиона наутичких миља. Верује се да има ћерку Нину, пише "Дејли мејл", која ради као капетан теретног брода. Не постоје извештаји да је после 2009. био у контакту с било киме, али полиција не верује да је његова једрилица плутала седам година.

(Аваз)