Хрватска мора да врати Србима 50.000 станова отетих у већини случајева почетком рата када су њихови власници бежели спасавајући живу главу. Највише станова без којих су Срби остали је у Загребу, Задру, Пули, Сплиту, Ријеци, Дубровнику...
Из Удружења протераних Срба из Хрватске кажу за "Новости" да су разочарани јер нико са њима није конкатирао приликом планирања посете чланова Председништва БиХ Хрватској.
- Нико није са нама контактирао из службе господина Младена Иванића како би добио податаке о имовини Срба у Хрватској, јер би Иванић морао ово питање да покрене на састанку са председницом Хрватске. Мислимо да је то грешка и да се Иванић морао добро информисати о проблему Срба око враћања имовине пред одлазак у Хрватску - каже Никола Пузигаћа, председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ.
У удружењу истичу да је принцип отимања српских станова по Хрватској за време рата увек исти. Станови су одмах, након што су Срби из њих избачени и протерани, продавани Хрватима у бесцење. Тако су трособни станови по Загребу, Сплиту, Задру и Ријеци, у рату продавани за по 10.000 марака!
Пузигаћа каже за "Новости" да је ово удружење спремило нову тужбу против Хрватске за дискриминацију Срба и упутиће је на руке свих судија у Европском суду за људска права у Стразбуру.
Он каже да је за десетак година отишло на стотине тужби за Стразбур, али одговора и конкретних потеза није било, јер су очигледно тужбе склањан у фиоке по суду.
ПЕНЗИЈЕПРЕМА подацима Удружења, чак 6.000 Срба спрема разне тужбе према Хрватској. На списку су и Срби којима Хрватска већ две деценије ускраћује исплату пензија, а зарађена је у Хрватској. На име овога Хрватска дугује Србима око 190 милиона евра.
- Добили смо информације да Хрватска максимално лобира да не дође до било каквих конкретних потеза, али ако Хрватска мисли да ћемо одустати од борбе за наше станове грдно се вара. У Хрватској пред судовима се већ годинама развлаче све тужбе и захтеви Срба за враћање станова, иако су Срби носиоци станарског права. Хрватска има паклени план да помру сви Срби који су били носиоци станарског права и да тако стави тачку на пљачку века - каже Пузигаћа.
Он, даље, наводи да су Срби не грађани другог реда, него десетог реда у Хрватској.
- Хрватска је понудила Србима које је протерала решавање стамбеног питања на начин да уместо некадашњих станова добију заменске бараке у којима ни животиње не могу да живе
и да још на то плаћају порез држави. То је ван сваке памети - истиче Пузигаћа.
Према његовим речима, питање је како би се Суд у Стразбуру и читава Европска унија понашали да Хрвати траже од Србије или Републике Српске поврат 50.000 станова.
- Тада би сигурно сви стали у заштиту Хрвата и терали би Србе да врате све станове. Али, пошто се ради о Србима, упорно се бежи од овог проблема и склања се под тепих - истиче Пузигаћа.

ПОСЕТА ЗАГРЕБУ
ЧЛАНОВИ Председништва БиХ - Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић боравили су у дводневној посети Хрватској. Разговарало се и о потреби убрзавања решавања преосталих отворених питања, али и о побољшању економских односа, пре свега на пољу енергетике и инфраструктуре. Хрватска ће подржати БиХ на њеном путу у ЕУ и НАТО, рекао је премијер Орешковић, информишући чланове Председништва о напорима ЕУ да се контролише мигрантска криза и прекине балканска рута.
Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, приликом посете Хрватској сусрео се са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем. Иванић је нагласио да ће у разговорима с руководством и званичницима Републике Хрватске апеловати да дају највећи могући допринос стварању атмосфере толеранције и међусобног уважавања.
(Ј. К.)
МИЛИЈАРДА ЕВРА
Хрватска је пред очима читаве Европе опљачкала и протерала стотине хиљада Србе који су живели тамо и нико за то не одговара већ две деценије.
- Када узмете бројку од 50.000 станова и да вреде у просеку по само 20.000 евра, дођете до цифре од милијарду евра вредности, а она је сигурно и већа - каже Пузигаћа.