ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна

ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна
на СПЕКТАР (Новибусур), Тајноводство, ВЕЧИТЕ ЧУДЕСНЕ КОРЕНОВЕ, УЖАС

Укупно приказа странице

субота, 28. новембар 2015.

„југо ГВ” - добра вредност

Југо – последњи стварно ужасан ауто

субота, 28.11.2015. у 09:21
(Фото Д. Јевремовић)
ЛОНДОН – Пре 30 година крагујевачка „Застава” извезла је први „југо ГВ” на америчко тржиште и понудила га купцима по цени од 3.990 долара.
Британски Би-Би-Си у тексту поводом јубилеја доласка „југа ГВ” у Америку, пише да се ознака ГВ односила на „Гоод Валуе” (добра вредност), оцењујући да је то била лоша маркетиншка порука, која је од самог старта била осуђена на пропаст.
У тексту, који је у свом стилу насловио „Последњи стварно ужасан ауто”, Би-Би-Си подсећа да је за продор „Југа” на америчко тржиште најзаслужнији био бизнисмен Малколм Бриклин.
Средином 1980-их година је у САД било пожељно да свако поседује јефтино и економично превозно средство, што је Бриклин искористио.
Уз помоћ америчких политичара Хенрија Кисинџера и Лоренса Иглбургера постигнут је договор са југословенским властима и „југо” је први пут Америци представљен на сајму аутомобила у Лос Анђелесу 1984. године.
Да би могао да се продаје у САД на „југу” је морало да се изврши око 500 преправки.
Иако је аутомобил заснован на „фијату 127” са максималном брзином од око 138 км/х (86 миља на сат) у том тренутку био најспорији на америчком тржишту, његова продаја је ишла муњевито, наводи Би-Би-Си.
Извоз је, међутим, 1992. заустављен распадом бивше Југославије и ратом, а ББЦ подсећа и да је НАТО 1999. бомбардовао фабрику „Застава аутомобили”, наводно погрешно мислећи да је реч о „Застава оружју”.
„Бомба је, међутим, пала годинама пре тога” и, како наводи британски јавни сервис, „Југо” је Американцима постао главни предмет шала.
„Могао би да удвостучиш вредност југа, само ако му напуниш резервоар”, била је једна од шала која је кружила Америком средином 1980-их.
„Југо” је био и „звезда” у неколико филмова, а једну од главних улога „тумачио” је и филму „Ко је убио Мону”.
Иако је био предмет подсмеха у неколико наврата и у популарној емисији Би-Би-Сија „Топ гир”, британски јавни сервис на крају поставља питање „колико је „југо” заиста било лош?”.
Истраживање које је 1987. објавио магазин „Popular Mechanics” показује управо супротно.
Око 78 одсто власника „југа” у САД оценило је квалитет свог возила као „добар” или „одлицан”, док је 42 процента навело да би поново купили исти аутомобил, подсећа Би-Би-Си.
„Југо” се производио од 1980. до 2008. а продат је у близу 800.000 примерака.
Крагујевачка „Застава” је у овај аутомобил уграђивала моторе снаге 45, 55, 60 и 65 коњских снага.
             = извор Политика

Танјуг против “Танјуга инфо”

НОВИНСКА агенција Танјуг предузела је у петак мере у циљу заштите свог угледа и имена, након што је у регистар АПР уписан медиј са називом Танјуг инфо.
- Ти кораци су предузети и да би се развејале све сумње и нагађања да домен Танјуг инфо има било какве везе са новинском агенцијом Танјуг или да је део могућег решења за наставак рада националне агенције - саопштено је из угашене новинске агенције. - Регистровање домена са Танјуговим именом, као и пријава Саше Мирковића Заводу за интелектуалну својину за признавање жига, који у имену, такође, има назив Танјуг, а дизајном подсећа на заштићени знак Новинске агенције Танјуг, не само да су на штету угледа Танјуга, већ представљају повреду законом заштићених права агенције, али и државе Србије, као сукцесора свих имовинских права Танјуга.
Из новинске агенције захвалили су свима који су изразили бригу због могућности да нестане Танјуг, али су додали да је та брига окаснела, јер је много тога већ учињено у правцу рушења угледа и гашења Танјуга.

Танјуг против “Танјуга инфо” | Друштво | Novosti.rs

среда, 25. новембар 2015.

Исламисти су Србију, међу многим земљама сврстали у "ђавољу коалицију" и прете да ће Србију, Македонију и Хрватску "спалити ратна ватра"


Исламисти су Србију, међу многим земљама сврстали у "ђавољу коалицију" и прете да ће Србију, Македонију и Хрватску "спалити ратна ватра". 
"Америко, ти тврдиш да имаш највећу војску, али твоји војници немају воље и одлучности. Ваши војници су уплашени или се враћају мртви или изврше самоубиство, њих 6.500 сваке године. Сваког дана 18 ваших војника изврши самоубиство...", наводи се у снимку.

Као чланови "ђавоље коалиције" наведени су Иран, Турска и Русија, а застава Србије је уврштена међу заставе земаља које се боре против Исламске државе.


(РТС)

ВИДЕО: Исламска држава прети Европи, на списку је и Србија | Свет | Novosti.rs

Масони и "Титаник" (случај истраге)

ФЕНОМЕНИ Масони можда утицали на истрагу о „Титанику”
На интернету објављена претражива база са именима два милиона слободних зидара, а подаци бацају ново светло на неке историјске догађаје и личности
Аутор: Јелена Кавајауторак, 24.11.2015. у 22:00
Масони били и судија који је надзирао истрагу и водећи истражитељи трагедије „Титаника”: брод фотографисан 10. априла 1912. године (Фото Бета/АП)
На сајту компаније „Енсистри”, која се бави генеалогијом (наука о постанку, односима и коренима имена и презимена људи), објављена су имена више од два милиона слободних зидара из целог света, кроз историју. Претражива база пружила је нове доказе да су масони можда утицали на истрагу о трагедији „Титаника”, пише лондонски „Телеграф”.
Списак потврђује да су масони били и судија који је надзирао истрагу и водећи истражитељи. Док је амерички Сенат у сопственој истрази означио Британски одбор за трговину као главног кривца за то што је на славном броду било мало чамаца за спасавање, истрага предвођена лордом Мерсијем ослободила је одбор одговорности. Лорд Мерси, чије је пуно име Џон Чарлс Бигам, био је, по подацима из објављеног регистра, слободни зидар, примљен обредом 1881. године у Лондону.
У организацији су били и председник поменутог одбора Синди Бакстон, примљен у чланство 1888. године у источном Лондону, где је у то време био локални одборник. У архиви могу да се нађу имена још најмање двојице стручних сарадника у истрази: професора Џона Харварда Бајлса, специјалисте за поморску архитектуру, и Едварда Честона, инжењера. Ту је и име Лорда Пирија, који је био и шеф бродоградилишта у Белфасту, где је брод изграђен, и један од директора компаније у оквиру које пословао „Вајт стар лајн”, власник „Титаника”. Ник Комптон, добар познавалац околности које су пратиле највећу мирнодопску трагедију на мору, изјавио је за сајт history.com да је уврежено мишљење да је у британској истрази било много заташкавања, јер је већина учесника ослобођена одговорности.
„Чак је и капетан Смит ослобођен, на основу навода да су у то време и други бродови пуном брзином ишли кроз лед без озбиљних последица. Једина особа на коју је презир пао у обе истраге био је капетан брода ’Калифорнија’, који је стајао петнаестак километара даље и реаговао тек кад је било прекасно”, рекао је Комптон.
„Титаник” је потонуо у Атлантском океану, на својој првој пловидби, 15. априла 1912. године, после удара о санту леда.
Тајна архива са два милиона имена масона први пут је доступна јавности. Ту су имена краљева, државника и на хиљаде других утицајних личности, укључујући судије, војне старешине, адвокате и бискупе. Од Оскара Вајлда, преко Војводе од Велингтона до Лорда Киченера, много је славних Британаца који су били чланови, пише „Телеграф”.
Остали масони које помиње британска штампа били су: Винстон Черчил, краљеви Едвард Седми и Џорџ Шести, истраживач Ернест Шеклтон и капетан Роберт Фалкон Скот, научници Едвард Џенер и Александар Флеминг, инжењер Томас Телфорд и многи други.
База се налази на сајту ancestry.com и могуће је претражити је по више кључних речи.
Менаџер за Британију Миријам Силерман рекла је за „Телеграф” да је пресрећна што људима могу да пруже нове податке о мало познатој организацији.
Објављена архива дала је нову димензију књизи редитеља и сценаристе Бруса Робинсона, који тврди да је Џек Трбосек био певач по имену Мајкл Мејбрик. Он тврди да су сва убиства имала елементе масонског ритуала. На пример, симбол компаса био је урезан у лице једне од жртава.
И Мејбрик и његов брат Џејмс, такође осумњичен, били су масони, као и два висока полицијска званичника, три полицијска доктора и двојица истражних судија укључених у случај, показује онлајн база.
Мејбрик је, тврди Робинсон, био члан Врховног великог савета слободних масона и у то време било је нормално да Британију воде људи који припадају овој организацији. У време Џека Трбосека, од 360 торијевских посланика, 330 су били масони, тврди аутор књиге.
„Део етике слободне масонерије јесте да штити братство шта год се десило. Они нису штитили Џека Трбосека, штитили су систем који је он угрожавао. А да би заштитили систем, морали су да заштите њега, и Трбосек је то знао”, рекао је Робинсон за „Телеграф”.
      = извор: Политика