ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна

ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна
на СПЕКТАР (Новибусур), Тајноводство, ВЕЧИТЕ ЧУДЕСНЕ КОРЕНОВЕ, УЖАС

Укупно приказа странице

недеља, 23. август 2015.

Пошто нису испунили инвестиционе обавезе, пре пет година, раскинут је купопродајни уговор са украјинском фирмом „Азовимпекс”, која је требало да постане нови власник Фабрике вагона

Траже накнаду, а очерупали фабрике

Због неуспешних приватизација и трговине са сумњивим купцима држава ће само поводом две краљевачке фабрике морати да плати више од десетак милиона евра иако су се бивши власници и те како окористили
Краљево – Некада се свечано најављивало покретање и проширење производње и развој, не само фабрика већ и читавог краја, а данас су фабричке хале опустошене...Чекају се нови купци, а рачуни са старим још нису сведени па су у току судски поступци. Таква је ситуација са две бивше краљевачке фабрике, два гиганта: Фабриком вагона и „Магнохромом”.
Пошто нису испунили инвестиционе обавезе, пре пет година, раскинут је купопродајни уговор са украјинском фирмом „Азовимпекс”, која је требало да постане нови власник Фабрике вагона. Без обзира на то што су, док су овом фабриком газдовали, а послујући посредством кћерке фирме, узимали профит и што још то пословање није испитано, поменута украјинска фирма је Фабрику вагона тужила. Привредни суд у Београду недавно је донео одлуку да се Украјинцима надокнади штета „због неистинитог приказивања стања приликом купопродаје”, у висини од око четири милиона евра. Том износу се додаје још и 3,2 милиона динара судских трошкова. Али, ту није крај, јер бивши власници од Фабрике вагона, односно од државе још потражују око седам милионa евра на име комерцијалног задуживања.
Тако, уместо најављиваног процвата вагоноградње и повратка старе славе „композиција” jе скренула у пословни суноврат. Данас је у овом краљевачком предузећу покренут стечајни поступак, а од некада четири хиљаде на списку запослених је свега двадесетак радника. Шта ће даље бити и имали на помолу новог власника и стратешког партнера још нико не зна.
Још је чуднија и занимљивија прича о неуспелој приватизацији „Магнохрома”, коју дознајемо од Ђорђа Косановића, заступника капитала и генералног директора „Магнохрома”. Та фабрика, од два велика погона, производње електротермичких и производње ватросталних производа била је продата индијској компанији „Глобал стил”. Индуси су, такође, најављивали нови почетак, нову технологију, зато су наводно демонтирали и исекли део вредне старе опреме, коју су продавали као старо гвожђе. Све више су се и задуживали, али на рачун „Магнохрома” којег су на вересију и купили.
Половином те 2006.године пазарили су капитал и обавезе па су имовину платили 1,1 милион евра, и обавезали се да измире комерцијалне дугове од око 17 и још уложе 23 милиона евра. То су само делимично испунили. Капитал су платили тако што су се још пре потписивања уговора, задужили код Хипо банке за тај износ. Банци су као обезбеђење дали имовину „Магнохрома”, чији власници још нису ни били. Насупрот томе, од њих, као гаранцију у купопродајном послу, Агенција за приватизацију узима свега 300.000 евра. Истина, „Глобал стил” тај кредит враћа, али се потом задужује са још пет девизних кредита у висини од око четири милиона евра. Гаранција банци је опет „Магнохромова” имовина, чак 13 објеката фабрике електротермичких производа и четири објекта у фабрици ватросталне индустрије. Од тог кредита 1,7 милиона евра пребацују у Сингапур и Дубаји, наводно као аванс за репроматеријал који никада није стигао. Нови власници „Магнохрома” такође се задужују и на име потрошње струје, гаса, ПДВ-а, пореза и доприноса, плата радницима...Све то у износу од чак 20 милиона евра, а за део тога под хипотеку дају део имовине „Феропромета”, једног „Магнохромовог” пословног центра. После годину и по дана од приватизације, 19.децембра 2007. године агенција са „Глобал стилом” раскида купопродајни уговор.
Ко и колико, после свега, добија? Агенција за приватизацију повлачи према поменутој банкарској гаранцији, 300.000 евра. За све дугове „Магнохром” тужи „Глобал стил”, али од Привредног суда у Београду стиже одлука према којој није крива компанија, већ појединац, њихов директор Џавајт Паша, који нашем правосуђу није и ко зна када ће бити доступан. Хипо банка, посредством међународног суда, успева да од „Глобал стила” наплати четири милиона евра узетог кредита, али се „Глобал стил”, код Привредног суда у Краљеву појављује тражећи, на име тога, упис власништва над објектима који су банци дати у хипотеку... Првостепеном пресудом тај захтев им је одбијен, још се не зна шта ће бити после жалбе...
– Углавном све то је још тежак терет „Магнохрома” и велика препрека за нову приватизацији нарочито фабрике електротермичких производа – каже Косановић.
М. Дугалић,објављено: 23.08.2015  у Политици