ВОЈНА парада у Кини, на којој ће 3. септембра учествовати српски гардисти и чији ће гост бити председник Томислав Николић, означена је као мета напада Исламске државе! 
У кинеском обавештајном документу, у који су "Новости" имале увид, пише да је одлука о нападу на паради, којом се обележава 70. годишњица завршетка Другог светског рата и победа над Јапаном, донета на састанку највиших званичника Исламске државе (ИД).
Тада је, како тврде кинески оперативци, Сауд Мухсен Хасан, заменик Абу Бакр ал-Багдадија, вође Исламске државе, предложио да се активира неко од притајених чланова ове терористичке организације у Кини, како би изазвао инцидент. У тексту се наводи да главна мета може да буде било ко, јер је основни циљ да ИД покаже како нико није безбедан, па ни једна од најмоћнијих земаља света.
- Хасан је ову тему детаљно разложио са Абу Ала ал-Афријем, још једним замеником Багдадија, који је тренутно задужен за управљање трезором калифата - пише у поверљивом документу. - Они су затим контактирали са старијим оперативцима ИД. Од њих су тражили да ступе у контакт са неколико индоктринираних појединаца, који се већ налазе у Пекингу или његовој околини. Хасан је поставио као императив да се они брзо, и без много убеђивања, сложе са тим да почине самоубилачки напад.
Идеално би било да то буду Кинези муслиманске вероисповести, а не Ујгури, јер ће тако лакше проћи безбедносну проверу, наводи се у документу.
- Џихадисти не морају да поседују било какве војничке вештине. Иако Хасан сматра да би било најбоље да активирају експлозив, много је вероватнији напад ножем или секиром уз повике "Алаху акбар" - навели су кинески обавештајци. - То ће привући довољно медијске пажње, чак и ако напад не буде успешан.
Информације и упозорења на безбедносни ризик на паради у Кини, међутим, кабинет председника Николића није добио ни од кога, речено је јуче "Новостима" на Андрићевом венцу.
Ал Багдади, вођа ИД
Слично нам је незванично пренето и из Министарства одбране:
- Никакво обавештење о могућим терористичким нападима нисмо добили. Нити из амбасаде Кине у Београду, нити од наших колега из Пекинга. Обављена је процена безбедносног ризика и наш контингент је под будним оком српских безбедњака који су тамо као редовна пратња.
Наша земља планира да у Кину пошаље ешалон гарде од 75 војника и официра који су обавили генералну пробу за наступ, а део наших људи је већ тамо.
Да су кинески званичници "отворили четворе очи", сведочи изјава заменика кинеског министра за јавну безбедност Минга Хуанга од пре две недеље у којој је он позвао полицијске снаге да у, и око, главног града побољшају безбедност како би гарантовали "апсолутну сигурност" за време Светског првенства у атлетици у Пекингу, као и током војне параде.

ОСТАЛИ ПРАЗНИХ ШАКА НА ОЛИМПИЈАДИ
ПРОФЕСОР Факултета безбедности др Зоран Драгишић каже да су врло мале шансе да Исламска држава успешно изведе терористички напад у Кини, и што се тиче безбедности нашег председника и војника, он сматра да ће бити потпуно сигурни, као и остали учесници:
- Ако би се некако изазвао и најмањи инцидент, то би за њих представљало велики успех. Кинеске обавештајне службе су међу најбољим на свету и без сумње се они овим питањем баве врло темељно. Терористи су сличне идеје имали и за Олимпијаду у Пекингу, па је то предупређено.