ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна

ПРЕТПЛАТА, четворогодишња, багателна
на СПЕКТАР (Новибусур), Тајноводство, ВЕЧИТЕ ЧУДЕСНЕ КОРЕНОВЕ, УЖАС

Укупно приказа странице

уторак, 02. август 2011.

TREĆE OKO, br 558

Bane Milošević, Šarganska pruga
Dolaze mega zemljotresi?!


Piše Slavoljub MarkovićVerovatno je mali broj ljudi ozbiljno shvatio upozorenje koje je početkom ove godine, gostujući u popularnoj američkoj televizijskoj emisiji "Dobro jutro Amerika", izgovorio jedan on najpoznatijih fizičara današnjice prof. dr Mičio Kaku, autor bestselera "Fizika nemogućeg". On je, naime, upozorio da uskoro predstoji strahoviti zemljotres, a kao jednu od mogućih lokacija gde će se ta katastrofa odigrati naveo je - Japan.
Na žalost, ono što se tamo zatim zaista dogodilo moglo bi, ako je verovati osećaju japansko-američkog naučnika, poznatog kao jednog od osnivača teorije polja struna (grane teorije struna koja nastoji da ujedini čitavu fiziku i pruži jedinstveno objašnjenje za sve čestice i fundamenentalne sile svemira) da predstavlja tek opomenu za dolazeće megapotrese!?
- Čak u našem životnom veku, jedan od sledećih gradova mogao bi da bude potpuno uništen - Los Anđeles, San Francisko, Meksiko Sity, Teheran ili Tokio.
Zanimljivo je da je Kaku posebno upozorio na promene u strukturi same ljudske civilizacije, naglašavajući kako visoko samopouzdanje stvara previsoke rizike:
- Tamo gde su nekada bila ribarska sela, sada su "izgrađeni" megagradovi. To, zapravo, prkosi logici stvari, a priroda ima sklonost da sve podređuje upravo svojoj logici. Zar čovek može tome da prkosi?! Uzmimo potres u Čileu. On je bio tako snažan, došao je na Rihterovoj skali do 8,8 stepeni, da je ceo svet posrnuo. Zemlja se pomakla za osam centimetara i dan ne traje 24 časa, jer se skratio za još jednu milisekundu.
Najveću promenu brzine okretanja Zemlje izazvao je, inače, zemljotres na Sumatri 2004. godine, koji je skratio dan za 6,9 mikrosekundi,...Videti više : http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=79&articleId=395
Bane, isto